dilluns, de maig 11, 2009

Perú - Machu Picchu

Una altra de les meves estrelletes i una de les destacades meravelles del món, la veritat es que es una experiència magnífica visitar la ciutat perduda dels Inques. Com molts llocs, es extremadament turístic però tan se val, te'n oblides i disfrutes enormement... també a pesar del preu de l'entrada. Hi ha moltes maneres de visitar el Machu Picchu, la més famosa és el Camino del Inca, de la qual també hi han mil versions i molts tipus. M'hagués agradat, però els preus son prohibitius, a l'igual que diferents tours, on pots combinar caminates, amb rutes amb bicicleta o ràfting... doncs prepàrat a pagar de 150 a 300$, segons la qualitat, les activitats i els dies. Després està el simple transport de Cusco a les runes, el qual es força complicat per la localització al mig d'enormes muntanyes. Hi ha el tren, que diuen que es d'una empresa xilena i es caríssim (des de Cusco val uns 100$, anar i tornar), i de fet per arribar a Aguas Calientes, el poble base per arribar a les runes, doncs sols hi pots arribar en tren o caminant.

Jo he fet l'opció barata, on t'estalvies molts diners i participes una mica de la filosofia del Camino del Inca, es a dir, caminar bastant i patir per arribar a veure el Machu Picchu. Pots agafar un bus (6-7h, 15 Soles, uns 3,5€) de Cusco a Santa María, direcció Quillabamba. Si t'aixeques aviat pots arribar a Aguas Calientes el mateix dia i el paissatge es preciós. Allí vaig conèixer uns alemanys que caminarien fins al Machu Picchu des d'allà, fent càmping i potser tardant 3 dies. També un canadenc, l'Ian, amb el qual realitzaria tot el viatge d'anada i tornada. Després vam agafar un microbus (2h, 8 Soles, menys de 2€) de Santa María a Santa Teresa, on es famós per unes aigues termals. Llavors pots agafar un taxi (4 Soles, menys d'1€, sol 30 minuts) per arribar a l'estació hidrolèctrica, d'on pots agafar un tren (8$) o caminar dues hores seguint la via del tren fins al poble base. Varem arribar que ja era fosc, sortint a les 6.30h de Cusco i arribant a la mateixa hora de la tarda a Aguas Calientes. Va ser dur, però la caminata es plana i agradable, també esperava més gent fent el mateix, però vam ser els únics en aquella hora, juntament amb una parella d'americans.

Parada a Urubamba

Una senyora amb la seva nena al coll

Paissatge pel camí

Arribant a Ollantaytambo

Muntanyes espectaculars

I una carretera que feia por!

Però un plaer mirar per la finestra...

Un derrumbament de terra que ràpid van arreglar

De Santa María a Santa Teresa

El tren cap a Aguas Calientes

Nosaltres caminant

Paissatge agradable

El tren ens va avançar aviat

Travessant un dels ponts

2 hores seguint la via

Fent-se fosc

Arribant al poble

Aguas Calientes per la nit


Aguas Calientes es un poble fet pel Machu Picchu, bastant lleig i ple d'hotels i restaurants. Varem sopar i a dormir aviat, l'endemà sonava el despertador a les 4.30h del matí! Varem començar a caminar a les 5h, per tal d'arribar aviat, una pujada bastant dura escales a dalt (1h i 10 minuts). Sol els 400 primers poden pujar el Waynapicchu (2.634 m., la muntanya gran de la foto típica del Machu Picchu). També hi han busos a partir de les 5.30h (25 minuts, 7$ anada). L'entrada deu ser una de les més cares que hauré pagat, 124 Soles, uns 30€, i segueix pujant crec... però val molt la pena, es preciós, tal i com l'has vist a les fotos, i tot i que es molt turístic, doncs es prou gran com per sentir-te una mica sol al voltant o fer la típica foto sense gent. Si vas ràpid et donen un bitllet per pujar el Waynapicchu a les 7h o a les 10h, i llavors varem caminar al voltant de les runes, fer la típica foto 30 mil vegades, contemplar i contemplar el paissatge... és molt bonic i no te'n canses, tot i que a primera vista sigui una atracció turística més. Per molt que t'allunyis, de fons escoltes els guies fent les seves explicacions en anglès, francès, castellà... per una banda et sents un incult ja que no t'adonaràs de res sobre les diferents parts de les runes, llavors decideixo aïllar-me i escoltar música mentre contemplo aquesta meravella... es quan tot plegat es fa especial i també me'n dono compte de tot el que he recorregut abans d'arribar aquí, quasi 21 mesos viatjant pel món i disfrutant de llocs espectaculars, però aquest no se... pot ser representa una mica a tots els altres, pq ja estic al final del meu viatge... no se, pq simplement es magnífic.

A les 10h quedo amb l'Ian per pujar el Waynapicchu, d'uns 40 minuts a 1 hora de pujada quasi vertical, unes escales matadores, però una vista espectacular i totalment diferent de la ciutat perduda dels Inques, valia la pena. Després m'hagués quedat una bona estona més, però a partir de les 10h es quan comencen a venir els grups en fila india i bueno... a més el plan es dormir a Santa María, per arribar aviat a Cusco i no per la nit.

Pujant cap a dalt, una mica de llum

Arribant al Machu Picchu

Cua a les 6h del matí

Primera foto!!

De bon matí...

En aquella hora si que es veia buit

Ràpid cap al Waynapicchu

L'Ian davant...

Al fons els cims més alts

Quan encara no li tocava el sol

Per fi!!!!

Primer varem pujar a dalt, per on ve el Camino del Inca

Una llama amb el Machu Picchu

I les seves companyes

Pujant per fer les 30 mil fotos oficials

Amb l'Ian

Jo tapant el Machu Picchu

Aquí millor enquadrat

Millor el Machu Picchu sol!

De més a dalt

La ciutat de ben a prop

Els diferents nivells amb el sol

Foto artística

Les muntanyes al voltant

Amb turistes

I sense...

Una altra foto artística

Jugant amb el color de la càmera...

Una llama encuriosida

Una altra ben a prop

Gent pintat

Escoltant música

Plaça central

Pujant el Waynapicchu

Vista espectacular

Vaig arribar ben cansat

La carretera de pujada i la ciutat

L'últina foto del Machu Picchu


De nou baixar la baixada caminant, els genolls quasi se'm trencaven!! Les 2h vora la via del tren i altre cop el taxi (30 minuts) i un microbus (2h) a Santa María. Buffffff!!!!! Vaig acabar baldat, em sembla que a les 21h ja erem al llit. L'endemà un bus cap a Cusco (7h) i ja està, completada l'etapa del Machu Picchu, em sap greu haver vist tant poc de Perú, però satisfet de poder veure un dels millors paissatges del món.

De tornada

Paissatge agradable

Santa María de bon matí

Bus de tornada

Mercat de Puno

Més paissatge anant cap a Bolívia

Ben maco

1 comentari:

Ros ha dit...

Hola, felicitats per la teva experiència i viviències, he estat llegint el teu post sobre Perú perque tinc previst anar-hi a l'agost. La meva intenció seria anar 4 o 5 dies jo sola per fer turisme (Machu Picchu evidentment) i després incorporar-me quan arribin els meus companys per col.laborar en un projecte educatiu a Huancavelica, m'agaradria contactar-te perque em donis consells o la teva visió real, mil gràcies
Rosanna
rosannamarti@hotmail.com