Informació

Una breu recopil·lació del meu viatge en quan a dades econòmiques i petits detalls o consells que cal tenir en compte per fer un viatge com aquest. Una descripció de les característiques o la manera en que vaig afrontar La meva volta al món, el qual segur que pot facilitar unes quantes eines per futurs viatgers.

Despeses econòmiques:

Recordo que abans de començar el meu viatge, quan preparava la meva ruta i seguia estalviant com una formigueta, tenia la meta dels 12.000€, era el que costava una volta al món d'un any, segons altres viatgers que ja ho havien fet. Així vaig partir, amb el meu pressupost de 14.000€, el qual em vaig gastar completament, però cal dir que el vaig poder allargar fins a 2 anys. Com a resum de les meves despeses durant el viatge, adjunto una sèrie de dades econòmiques que poden ser útils.

23 mesos per Àsia, Oceania i Sur Amèrica
8 mesos a Ushuaia

940 dies pel món

Total 15.392€ *
Una mitjana de 496€ per més i de 16€ per dia

* No estan inclosos els 791€ que van pagar els meus pares per l'assegurança del Racc, cal dir també que durant els 7 mesos a Ushuaia vaig estar treballant i per tant no acumulava despeses

2 anys justos de viatge i sense comptar el vol de tornada
Total 14.706€
Una mitjana de 613€ per més
 i de 20€ per dia

Per països (contant amb els vols i totes les despeses)
Rússia 15 dies (53€ per dia)
Mongòlia 14 dies (24€ per dia)
Xina 41 dies (19€ per dia)

Tibet 7 dies (19€ per dia)
Nepal 29 dies (15€ per dia)

India 81 dies (5€ per dia)

Tailàndia 58+33 dies (24€ per dia)

Laos 10 dies (19€ per dia)

Vietnam 26 dies (15€ per dia)

Cambotja 13 dies (19€ per dia)
Xina 29 dies (25€ per dia)

Nova Zelanda 41 dies (26€ per dia)
Los Angeles 11 dies (76€ per dia)
Mèxic 48 dies (22€ per dia)

Cuba 30 dies (23€ per dia)

Equador 21 dies (36€ per dia)
Colòmbia 48 dies (18€ per dia)
Veneçuela 16 dies (24€ per dia)
Brasil 37 dies (30€ per dia)
Bolívia 15+11 dies (13€ per dia)
Perú 11 dies (13€ per dia)

Argentina 40+255 dies (7€ per dia)

Vols realitzats i costos

Barcelona-Moscú 163€
Bombai-Bangkok 193€

Bangkok-Shenzhen 54€
Shenzhen-Bangkok 76€
Bangkok-Auckland 354€

Christchurch-Los Angeles 667€
Cancun-L'Habana-Cancun 193€
Cancun-Quito 396€
Buenos Aires-Barcelona 686€
Total 2.782€Visats i costos

Visat Business Rússia 95€

Visat Mongòlia 50€
Visat Xina 35€

Visat Laos 20€

Visat Vietnam 30€
Visat Cambotja 18€

Visat Xina 32€

Visat Tailàndia 23€

Visat Mèxic 16€

Visat Cuba 10€

Total 329€Assegurança:


Abans del viatge vaig estar mirant per Internet i vaig trobar assegurances molt més econòmiques en altres països, com per exemple al Regne Unit. Però no era possible si no eres ciutadà d'aquests països. Així que vaig contractar l'assegurança del Racc, que té un cost de 791€ i cobreix les necessitats bàsiques d'un viatge d'aquestes característiques durant 1 any. A Espanya no hi ha massa oferta d'aquest tipus d'assegurances, pel que son molt cares. Caldria mirar actualment si hi han altres opcions més econòmiques.

 I cal dir en el meu cas, que no vaig fer servir l'assegurança per a res, però més val prevenir que curar, oi?

Vacunes:

Pel tema de les vacunes es molt fàcil si vas a la Unitat de Malalties Tropicals o CAP de Drassanes, on et posen totes les vacunes necessàries segons el tipus de viatge que facis i les destinacions que tinguis planejades. Cal fer-ho amb temps ja que algunes requereixen una 2na i 3ra dosi. I pel que fa a la profilaxis de Malària, em van aconsellar no prendre'n, ja que estaria exposat durant molt de temps i no es recomanable prendre'n tanta, així que em vaig endur una capsa de Malarone (profilaxis) per tal de reduir el problema en cas de malaltia. Per sort no les vaig tenir que utilitzar, i recordo que m'anaven caient les pastilles pel camí durant el viatge, amb lo qual no les he pogut revendre, tal i com vaig fer jo (els hi vaig comprar a Loliplanet).

Transport:

Majoritàriament vaig viatjar per terra, en autobús o tren. Sol vaig agafar els vols d'avió imprescindibles i vaig descartar l'opció RTW (Round The World Ticket). En primer lloc pq intuïa que estaria més d'un any i aquest tipus de bitllet no t'ho permet. I per altra banda, no volia viatjar amb dates de vols que em marquessin la ruta prefixada o la durada en algun país o indret per motius de bitllets d'avió, per molt que després es puguin canviar sense cost afegit. Crec que si has d'estar menys d'un any, val molt la pena. Jo en els vols imprescindibles (no compto el meu segon viatge a Xina, 130€ anar i tornar des de Bangkok), em vaig gastar 2.652€ (solament 8 vols), crec que amb RTW hagués estat molt més econòmic i hagués pogut volar a més destinacions. Però en el meu cas, cal dir que no m'agraden gens els avions (et perds molta part del viatge), disfruto molt més passant-me hores i hores a dalt de l'autobús, i si viatges sense data de tornada, crec que es molt més enriquidor deixar-te portar i anant agafant els transports sobre la marxa. Vaig fer menys autoestop del que m'hagués agradat, les poques experiències que tinc, van ser super xules i aventureres. I si tingués que dir quin es el lloc que trobo més a faltar del meu viatge, crec que diria a dalt d'un autobús i mirant per la finestra, aquest és el meu hàbitat.

Documentació i diners:


Imprescindible endur-se el passaport, es clar. Jo em vaig fer un dossier super xulo on vaig anar aglutinant un munt d'informació que al final no vaig fer servir per a res. Allí hi vaig posar fotocòpies de tots els documents importants (Passaport, DNI, Assegurança de Viatge del Racc, Certificat Internacional de Vacunació, Carnet de Conduir Internacional). Tot això ho vaig escanejar i també ho vaig guardar en algun USB o correu electrònic, en cas de pèrdua o robatori. També portava bastantes fotografies carnet, que em van servir per renovar el Passaport a Equador per exemple. En quant als diners, jo em vaig endur 2 o 3 targetes de dèbit i de crèdit, i anava treien diners a cada país. No cal dir que amb les comissions que m'han tret de Caixa Catalunya, m'hagués pogut fer quasi una altra volta a món. Aprofito per queixar-me obertament del mal tracte rebut per part de la meva antiga oficina de Santaló/Madrazo i la poca consideració que van tenir amb mi. Però que hi farem, sabem de sobres que tots els bancs i caixes son iguals i que sempre seran els millors lladres de "guante blanco" que dic jo. Aconsellaria mirar-ho bé abans de marxar, segurament la Banca Ètica proporciona millors maneres, a més de posar els teus diners en un lloc menys maliciós. I he sentit que hi han algunes targetes de crèdit especials per viatges que et retenen ben poc per cada transacció. També em vaig endur uns quants diners en metàl·lic, recordo que eren 300$ i 300€, els quals vaig anar fent servir durant el viatge per petites coses i possibles urgències. Portava un cinturó interior d'aquests guarda diners, era de seda i m'anava molt bé, tot i que sol el duia quan viatjava, on hi posava el passaport, alguna targeta de crèdit, els diners en metàl·lic, etc.

Dispositius electrònics:

Jo em vaig endur poca cosa, solament una càmera de fotos petiteta, d'aquestes compactes, amb dues targetes de memòria d'1Gb. La qual se'm va trencar per culpa d'un escarabat a la butxaca dels pantalons! I vaig tenir que comprar-me'n una altra a Vietnam. Després també portava un iPod de 30Gb i un PenDrive d'1Gb. Sincerament vaig trobar a faltar un portàtil o Netbook, ho recomano per un viatge com aquest i sobretot si es té un Bloc on penjar les teves fotos i memòries. Segur que hagués passat menys hores als cybercafès, i també hagués tingut més temps i fet més bona selecció de fotos. Tot i així hi ha cibercafès a tot arreu i ben econòmics. Jo guardava còpies de totes les fotos al meu iPod i alhora feia CDs/DVDs que enviava amb la calma a casa dels meus pares. Quan la meva mare em deia que ho havia rebut bé i tb feia una còpia de seguretat a l'ordinador, llavors ho esborrava del meu iPod i torna a començar. També em vaig endur un mòbil, el primer mòbil de la meva vida! I es que no en tenia, però si no la meva mare no em deixava marxar, jeje! De fet no el vaig utilitzar quasi… molt millor utilitzar Skype i mails. Però va bé si l'alliberes, per tenir un telèfon local a cada país on hi estaràs un temps o si t'interessa trucar o contactar amb gent local.

Equipatge:


Portava 2 motxilles, una gran de 60L y una petita normal. Totes dues amb cobriment impermeable per evitar mullar o embrutar-les durant el transport. La motxilla gran la veritat es que la portava a revessar i pesava més del desitjat, crec que 14 Kg, però necessitava roba d'hivern per la ruta que tenia al cap i clar, així anava. Ara de tornada, si ho tornés a fer crec que encara portaria moltes menys coses. Tot i així, cal dir que les dues motxilles sols les portava de l'estació de bus al hostel o allotjament i a l'inversa, per lo tant tampoc era cap suplici portar-les durant aquest temps. Crec que vaig fer bé en quan a l'equipatge, i una cosa que recordo meravellosa del meu viatge, es la sensació de lleugeresa i llibertat que suposa tenir-ho tot en dues motxilles, necessitem molt menys del que estem acostumats en aquest món consumista i materialista, i era un plaer saber que tot tenia el seu lloc, sols havia de rentar de tant en tant i podia escollir entre quatre calçotets i quatre samarretes. Adjunto un llistat aproximat del que portava a sobre i en les dues motxilles:

- Samarretes (5 o 6)
- Polo per anar més arregladet
- Jersei amb caputxa
- Polar amb caputxa
- Xuvasquero
- Pantaló d'hivern
- Pantaló d'estiu convertible a pantaló curt
- Pantaló curt amb butxaques
- Banyador del Barça
- Tovallola microfibra
- Xancles de dutxa
- Calçotets (5 o 6)
- Mitjons (5 o 6)
- Avarques
- Botes de trekking (sola vibrant)
- Bambes normals (de segona mà a Bangkok)
- Sac de dormir d'estiu
- Necesser
- Botiquí
- Repel·lent de mosquits
- Tub amb sabó liquid per rentar roba
- Corda per estendre roba o d'altres
- Candaus amb fil flexible de metall (2)
- Adaptador d'endolls
- Navalla suïssa
- Cinta americana
- Paper de water o kleneex

- Dossier de La meva volta al món
- Cinturó interior de seda amb la documentació
- Càmera fotogràfica compacta
- iPod
- Mòbil
- Guarda CDs/DVDs
- Llibres (2)
- Alguna LonelyPlanet
- Cuadern de viatge petit
- Bolígrafs/Llàpis
- Candau petit
- La meva foqueta Noukie
- Altres amulets

Consells:


Alguns consells o aspectes que trobo interessants a l'hora de fer un viatge com aquest. En quant als allotjaments, jo he utilitzat força les pàgines web com CouchSurfing o HospitalityClub. La veritat es que son genials, no sols pq et pots estalviar uns calerons (sobretot en països cars), si no que coneixes gent increïble i trobo que es un projecte d'intercanvi cultural i social meravellós. De vegades no es fàcil trobar una casa que t'aculli, però sempre hi ha algú que et pot acompanyar a visitar algo, o simplement trobes amics per sortir de festa. Per mi era com la meva família, gent que em cuidava i que es preocupava per mi. Sovint em costava més barat parar en un hostel, pq et podies cuinar tu mateix i no tenia que convidar a res per exemple (ja que m'ofereixen llit, que menys, no?), però trobo molt més interessant conèixer gent local que compartir experiències amb altres estrangers. A Mèxic fins i tot em van salvar la vida crec, parava en una casa CS i em va detenir la policia per un malentès o per intentar treurem diners, no se... el cas es que estava en una comissaria prop de Tijuana a les 23h de la nit!! I gràcies als meus CS, algú responia per mi. Li estic totalment agraït i recomano aquest tipus de web amb els ulls tancats. Donareu un valor afegit al vostre viatge!

Si no, sempre hi han els hostels, i n'hi han de tot tipus i a preus ben assequibles. Ho pots fer per Internet, mirant les instal·lacions i els diferents preus. Però jo sempre anava a la zona de motxilleros, on trobes el que vulguis, i si no son dates especials, no cal reservar prèviament. Sempre pots regatejar el preu, segons els dies que et quedis o les condicions del lloc. Pots dormir amb un munt de gent o de vegades per poc més, tens una habitació per tu sol. Es un bon lloc també per conèixer altres viatgers, compartir experiències i intercanviar informació.

També pots trobar tot aquest tipus d'informació a les típiques guies de viatge. Jo utilitzava les "arxi" conegudes Lonely Planet. Que cal dir que van molt bé, tot i les crítiques dels viatgers més independents. A mi sobretot em servien pels mapes de les ciutats on arribava, per saber on era l'estació d'autobús i si calia agafar transport per arribar a la zona de motxilleros per exemple. Per saber si hi havia alguna zona més perillosa que una altra, o simplement per fer-te a la idea dels preus dels allotjaments o la forma més econòmica per arribar a un lloc. Després passava de les recomanacions de hostels o restaurants, la veritat es que es molt més autèntic viatjar preguntant que amb la guia, m'hagués agradat poder tirar-la i deixar-me portar per la gent, sobretot pq inevitablement després dissenyes la teva ruta segons la guia i clar, es difícil arribar a algun lloc sense viatgers. Però en el meu cas, sempre que podia em comprava la Lonely Planet del país, per Àsia super barates de segona mà o les típiques còpies. A Sud Amèrica més complicat, tot i que també les podies intercanviar en algun hostel o amb altres viatgers.

En quant a la seguretat, cal dir que hi ha molta diferència entre Àsia i Sud Amèrica, els dos principals continents on he estat. En el meu cas, he pogut anar tranquilament per tot arreu d'Àsia, amb la meva motxilla, la meva càmera, iPod... cap problema. Cal dir que anava sempre amb roba molt normal, res ostentosa ni amb càmares grans, no em va passar res de res. En canvia  Sud Amèrica, tens la sensació de que tot es un pel més perillós, tampoc hem va passar res, però has de vigilar una miqueta més. Has de preguntar quines zones son perilloses o no, demanar consell en aquests aspectes, en definitiva com sempre tenir una mica de sentit comú. Destacaria que a quasi tot arreu m'he sentit molt còmode i amb cap perill, com per exemple Mèxic, Equador, Colòmbia, Bolívia, Perú... hi havia molta gent pel carrer i això sempre em tranquilitza i em fa sentir segur. En canvi a Veneçuela i alguns llocs de Brasil, si que diria que vaig tenir una mica de por, la majoria de carrers estan buits i provoca una mica d'inseguretat, sobretot pq saps que passen coses i la mateixa gent t'espanta explicant-te els diferents succesos. Tot i així, com sempre t'has d'informar abans d'arribar a un lloc, i si no fas bestieses i estàs una miqueta alerta, no té que passar res. A mi no m'ha passat res greu, ni m'han atracat, ni he vist cap pistola en 2 anys i mig per Àsia i Sud Amèrica, per tant s'ha de pensar en positiu i que sempre tot anirà bé, no?

Els meus preferits:

Països: Xina, Índia, Nepal.

Llocs: Qualsevol lloc de l'Antàrtida, Yangshuo, l'Himalaya.

Paissatges: Yangshuo, Salar d'Uyuni i el desert d'Atacama, Parc Nacional de Canaima.

Activitats: Fer CouchSurfing a cada país, pujar-se a un autobús i mirar per la finestra, jugar a cartes al Transsiberià.

Trekkings: La volta dels Annapurnes, Parc Nacional de Canaima, arribar al Machu Picchu a peu.

Platges: Cayo Largo del Sur, Tulum, Krabi.

Experiències: 2 mesos de voluntari a Bombai, travessia en moto fins al camp base de l'Everest, travessar el Passatge del Drake en veler.

Dormir: Qualsevol llit d’un CouchSurfer, de vegades les habitacions semblaven Suites. Després els pocs països rics que he estat (Nova Zelanda i EUA), doncs tenien les millors habitacions i llits es clar.

Menjar: Xina, Tailàndia, Argentina.