dilluns, d’octubre 29, 2007

Tibet - Lhasa

Tot i ser considerat com a territori xines, per mi i per qualsevol que tingui 2 ulls i el privilegi de poder fer cap en aquestes terres tan altes, es pot dir categoricament que Tibet es un altre pais. Etnicament son diferents, parlen i escriuen en una altra llengua, les costums totalement oposades... es una pena pero, com a base de migracions xineses i contant amb la meva petita i modesta visio (3 dies a Lhasa), sembla com si els estiguessin apartant de les seves propies terres. Un exemple son els 4 milions de tibetans que viuen fora de la Regio Autonoma del Tibet, davant els 2.7 milions d'hab. que ho fan en una superficie el doble d'Espanya. Veient els carrers d'aquesta ciutat, puc diferenciar facilment als tibetans dels xinesos (o aixo es el que penso), son de pell mes fosca, i si et pares a mirar, la majoria de comerssos i botigues de Lhasa son dels xinesos, quina rabia quan jo com un burro m'aventurava a parlar en tibeta i ningu m'entenia!

Et trobes bastanta gent vivint al carrer, encongit et quedes al veure el munt de nens i nenes pidolant amb les seves cares brutes. Realment seria el territori xines mes pobre que he vist. Per la nit et trobes families senceres, carregats a lo bestia i caminant ves a saber a on. Durant el dia alguna ocupacio deuen tenir, molts tibetans viuen a les afores de Lhasa, son pastors d'ovelles, cavalls i Yaks, un dels patrimonis del Tibet. Aqui el mes tipic es menjar carn de Yak, la vaig provar i no estava malament.

Tot i la meva visio negativa dels valor tibetans i la seva cultura, evidentment no deu ser tot aixi, s'enorgulleixen de mantenir el budisme i la seva cultura, davant la invasio cultural xinesa. Impressiona veure com resen davant dels seus temples, el Barkhor es una mena de peregrinatge al voltant del temple de Jokhang, sempre en el sentit de les agulles del rellotge. Molts dels tibetans a Lhasa son visitants d'altres parts del pais, i posa la pell de gallina veure com es restreguen per terra a l'hora de resar. Alguns tambe fan la ruta per altres llocs sagrats de Lhasa, fent quilometres arrossegant-se per terra. Passant pel Norbulingka, antigua residencia d'estiu del Dalai Lama, fins al Palau de Potala, antigua seu del govern tibeta i una de les meravelles d'asia. Es maquissim i es un plaer poder-lo veure a totes hores.

Cal dir tambe que aixo de l'altura no es cap tonteria. Lhasa es troba a uns 3.700 metres per sobre del nivell del mar i cap de les 3 nits que he dormit aqui ho he fet mes de 4/5 hores. Els primers dies les cames em feien figa i aixo que no havia caminat gens! Els llavis els tinc super tallats i no m'ha tocat el sol, es degut a l'altura i el clima sec. Ara entenc pq moltes noies porten una petita mascara a la cara. I em vaig trobar uns espanyols que venien del Camp Base de l'Everest i un parell van patir mal d'altura, van dir que quasi es morien! Tot i aixo, em sento fort i crec que aquests 3 dies m'han servit per aclimatar-me a l'altura i comenssar la meva ruta cap a Nepal.

Temple de Jokhang, comenssar el peregrinatge

Les primeres dones tibetanes que vaig veure

Resant devotament a terra

El peregrinatge, al voltant ple de souvenirs!

Monjos pels carrers

El Palau de Potala

Fent fotos amb uns xinesos

El Potala des del terrat del meu Hostel

Restregant-se pels carrers (resant)

El Potala des de darrere

Uns tibetans en un parc

El parc

Monjos pel carrers de botigues, curios!

Arquitectura tibetana

Raconets de Lhasa

Una nena i el seu gat

Nens del carrer


Notes

Dijous, 24 d'octubre de 2007
Tren de Chengdu a Tibet

I'm exciting! Estic en un tren que transcorre per 4000/5000 metres d'altura i a punt d'entrar en el pais ocupat del Tibet. Pero per afegir-hi mes misteri a l'assumpte... resulta que hi he pujat sense el permis necessari per estrangers. A partir dunes protestes a l'India crec, hi ha una mena de conferencia sobre el tema a Xina i el Tibet es troba tancat. M'he d'esperar fins a l'1 de novembre si hi vull anar reglaentat pero com que se d'alguns que hi han anat sense permis aquesta tarda m'he aventurat a comprar el bitllet sense el permis. No se que passara... de moment encara estic al tren en marxa i ja m'han preguntat per la invitacio, hi ha dos canadencs mes al vago, un ab permis i l'altre sense. A veure que passa...


Divendres, 26 d'octubre de 2007
Encara al tren de Chengdu a Tibet

De moment encara estic al tren, cap problema. Ja estem al Tibet espectacular el canvi de paissatge super xulo ahir per la nit ab lluna plena escoltar musica amb una xineta mentre veiem les primeres muntanyes nevades... em queden solament 5 hores per arribar a Lhasa, a veure si hi ha sort i podem baixar del tren sense mes. Per si de cas ja 'he preparat els pantalons llargs, a dins fa molta calor pero fora hi ha neu per tot arreu!

L'Express tibeta-xines

El paissatge desertic del Tibet

dijous, d’octubre 25, 2007

Xina - Zai Jian

41 dies a Xina es mereixen fer una breu reflexio d'aquest inmens pais. Partia amb moltes ganes i sabent que no em deixaria indiferent. I ha estat un plaer descobrir-lo poc a poc... necessites tot un any per veure tots es racons, molt mes temps per empapar-te del seu tarantna i filosofia de vida, i no em faria res passar-lo. De fet ho he pensat, quan acabi aquest viatge me'n torno a la Xina i em busco una novia! Son una monada i m'encantaria tenir una xineta petita amb dues cuetes... el problema es que si la faig jo no em sortira tan mona. N'haure d'adoptar una doncs...

El pais esta super organitzat, no m'extranya veient com treballen! Et pots moure per tot arreu molt facil, els trens comodissims i a molt bon preu, res a comparar amb Espanya i menys Catalunya! Pots viure en poblets paradisiacs o ciutats super modernes, tocant l'orient i l'occident. Impossible passar gana, milers i milers de restaurants i classes de menjar diferents. Viatjar super segur, com fer-hi vida a pobles o ciutats, la gent es super agradable, quasi no els veus discutir ni enfadar-se, et veuen i s'animen a parlar amb tu i coneixer, t'ajuden, s'ofereixen... i son super romantics! L'amor es palpa en les converses de la gent, totes les canssons que he escoltat al tren o a la tele son balades romantiques, son carinyosos i com deia molt treballadors, les botigues sembla que no tanquin i el capitalisme sembla que l'hagin inventat ells!

Potser els hi falta una mica saber disfrutar de la vida i si he de parlar de quelcom negatiu , ho faria de l'explotacio turistica dels seus tresors. A la Xina es paga per tot, per entrar en un parc, per pujar en una muntanya, per fer de voluntari... tb podria parlar del que estan fent amb el Tibet, despres de prendre'ls-hi la llibertat ara els "invaeissen" sense mesura. Pero ja seria parlar d'historia i politica... la seva forma de ser, de moure's i de rebre't, de somriure i d'enamorar-se, de gaudir del menjar, de la seva cultura i tresors amagats... em quedo amb tot aixo, i m'agrada molt.

Xie Xie ZhongGuo , Wo Men Hui Tou Zai Jian!!


Zai Jian Xina

dimarts, d’octubre 23, 2007

Xina - Yangshuo

Si hi ha una cosa que no m'agrada de Xina, es com s'apropien de les seves meravelles naturals i les exploten turisticament a saco! I com ja m'he trobat... aixi m'esperava el poble de Yangshuo. Pero quina sorpresa la meva quan he pogut moure'm amb bicicleta completament sol entre aquestes muntanyes. El poble es turistic a tope, la Western street es com Lloret o Cambrils, pero amb l'encant de Xina... no hi han autobusos publics per veure els voltants, amb lo qual el mes adient es agafar una bicicleta i perdre's entre les muntanyes. El primer dia ens perdem pel sud del poble, un caminet amb bici que ens fa parar cada dos per tres per fer fotos, xulissim! El segon dia cap al nord amb la intencio d'agafar una barca de bamboo i aquest cop perdre's per el riu.

Pel cami ens trobem una noia que ens du a un lloc en teoria mes xulo, el seu pare te una barca i ens ho deixa a bon preu. El trajecte... tambe xulissim! Super tranquil, paradisiac, encantador i bueno tambe romantic. No paro de mirar les fotos que hem fet... per la tarda acabes baldat pero et relaxes amb una bona dutxa passejant entre les botiguetes o provant el tipic peix a la cervessa de Yangshuo quina diferencia anar a sopar amb la Yulan o fer-ho sol. Realment aquest es un bon lloc per unes vacances idil.liques.

Un dels ports d'on sortien les barques de bamboo

Era super tranquilet

Jo i la meva bici

Quan marxava el sol els colors eren xulissims

Jo fent de xino!

Caminet entre muntanyes

Muntanyes entre camps d'arros

Algunes eren rarissimes

La Western Street

Fent pais!

Un xino catala!

Clever girl

On varem agafar la barca

La nostra barqueta

I comenssa l'espectacle...

Jo a la barca, donavem unes ganas de banyar-se!

Unes noies venen fruita

El nostre capita!

Hi havien mini cascades, era com un mini Raffting

Miraves on miraves, era xulissim

I tot era calma total...

Aquestes muntanyes es deien Lions mountains

El peu de la Yulan, amb una libel.lula

Aquestes abrassades, Love mountains

El reflexe del riu...

Camperols a la vora del riu

Entre les muntanyes

Els colors xulissims!

El caminet despres de la barca...

Un pont dels molts que hi havien

Pots donar-hi la volta a la foto i res!

M'he enamorat de Yangshuo

I jo amb la bici

Quan comenssava a marxar el sol

Que boniiiiiiiiiiiiiiic...


Notes

Dimarts, 23 d'octubre de 2007
Tren de Guilin a Chengdu

Amb la Yulan hem passat 2 "perfect days" a Yangshuo. Realment trobare a faltar aquesta monada de nena... pero Tibet i Nepal m'esperen. En un viatge com aquest es dur separar-se de la gent que vas coneixent pero tambe es agradable pensar que son presents i formen part del teu viatge. La Yulan sempre anira lligada al meu viatge per la Xina.