dilluns, d’octubre 29, 2007

Tibet - Lhasa

Tot i ser considerat com a territori xines, per mi i per qualsevol que tingui 2 ulls i el privilegi de poder fer cap en aquestes terres tan altes, es pot dir categoricament que Tibet es un altre pais. Etnicament son diferents, parlen i escriuen en una altra llengua, les costums totalement oposades... es una pena pero, com a base de migracions xineses i contant amb la meva petita i modesta visio (3 dies a Lhasa), sembla com si els estiguessin apartant de les seves propies terres. Un exemple son els 4 milions de tibetans que viuen fora de la Regio Autonoma del Tibet, davant els 2.7 milions d'hab. que ho fan en una superficie el doble d'Espanya. Veient els carrers d'aquesta ciutat, puc diferenciar facilment als tibetans dels xinesos (o aixo es el que penso), son de pell mes fosca, i si et pares a mirar, la majoria de comerssos i botigues de Lhasa son dels xinesos, quina rabia quan jo com un burro m'aventurava a parlar en tibeta i ningu m'entenia!

Et trobes bastanta gent vivint al carrer, encongit et quedes al veure el munt de nens i nenes pidolant amb les seves cares brutes. Realment seria el territori xines mes pobre que he vist. Per la nit et trobes families senceres, carregats a lo bestia i caminant ves a saber a on. Durant el dia alguna ocupacio deuen tenir, molts tibetans viuen a les afores de Lhasa, son pastors d'ovelles, cavalls i Yaks, un dels patrimonis del Tibet. Aqui el mes tipic es menjar carn de Yak, la vaig provar i no estava malament.

Tot i la meva visio negativa dels valor tibetans i la seva cultura, evidentment no deu ser tot aixi, s'enorgulleixen de mantenir el budisme i la seva cultura, davant la invasio cultural xinesa. Impressiona veure com resen davant dels seus temples, el Barkhor es una mena de peregrinatge al voltant del temple de Jokhang, sempre en el sentit de les agulles del rellotge. Molts dels tibetans a Lhasa son visitants d'altres parts del pais, i posa la pell de gallina veure com es restreguen per terra a l'hora de resar. Alguns tambe fan la ruta per altres llocs sagrats de Lhasa, fent quilometres arrossegant-se per terra. Passant pel Norbulingka, antigua residencia d'estiu del Dalai Lama, fins al Palau de Potala, antigua seu del govern tibeta i una de les meravelles d'asia. Es maquissim i es un plaer poder-lo veure a totes hores.

Cal dir tambe que aixo de l'altura no es cap tonteria. Lhasa es troba a uns 3.700 metres per sobre del nivell del mar i cap de les 3 nits que he dormit aqui ho he fet mes de 4/5 hores. Els primers dies les cames em feien figa i aixo que no havia caminat gens! Els llavis els tinc super tallats i no m'ha tocat el sol, es degut a l'altura i el clima sec. Ara entenc pq moltes noies porten una petita mascara a la cara. I em vaig trobar uns espanyols que venien del Camp Base de l'Everest i un parell van patir mal d'altura, van dir que quasi es morien! Tot i aixo, em sento fort i crec que aquests 3 dies m'han servit per aclimatar-me a l'altura i comenssar la meva ruta cap a Nepal.

Temple de Jokhang, comenssar el peregrinatge

Les primeres dones tibetanes que vaig veure

Resant devotament a terra

El peregrinatge, al voltant ple de souvenirs!

Monjos pels carrers

El Palau de Potala

Fent fotos amb uns xinesos

El Potala des del terrat del meu Hostel

Restregant-se pels carrers (resant)

El Potala des de darrere

Uns tibetans en un parc

El parc

Monjos pel carrers de botigues, curios!

Arquitectura tibetana

Raconets de Lhasa

Una nena i el seu gat

Nens del carrer


Notes

Dijous, 24 d'octubre de 2007
Tren de Chengdu a Tibet

I'm exciting! Estic en un tren que transcorre per 4000/5000 metres d'altura i a punt d'entrar en el pais ocupat del Tibet. Pero per afegir-hi mes misteri a l'assumpte... resulta que hi he pujat sense el permis necessari per estrangers. A partir dunes protestes a l'India crec, hi ha una mena de conferencia sobre el tema a Xina i el Tibet es troba tancat. M'he d'esperar fins a l'1 de novembre si hi vull anar reglaentat pero com que se d'alguns que hi han anat sense permis aquesta tarda m'he aventurat a comprar el bitllet sense el permis. No se que passara... de moment encara estic al tren en marxa i ja m'han preguntat per la invitacio, hi ha dos canadencs mes al vago, un ab permis i l'altre sense. A veure que passa...


Divendres, 26 d'octubre de 2007
Encara al tren de Chengdu a Tibet

De moment encara estic al tren, cap problema. Ja estem al Tibet espectacular el canvi de paissatge super xulo ahir per la nit ab lluna plena escoltar musica amb una xineta mentre veiem les primeres muntanyes nevades... em queden solament 5 hores per arribar a Lhasa, a veure si hi ha sort i podem baixar del tren sense mes. Per si de cas ja 'he preparat els pantalons llargs, a dins fa molta calor pero fora hi ha neu per tot arreu!

L'Express tibeta-xines

El paissatge desertic del Tibet